Mitä Shanghaissa voi tehdä? Hmm... Pari päivää täällä viettäneenä ehdotuksia irtoaa useampikin: shopata, ostaa, kuluttaa, tuhlata rahaa. Tuleekohan muuta mieleen...? Eipä taida tulla. Mikäli ostovimma on järkyttävä, Shanghai auttaa. En oikein muuta tekemistä täältä keksi, pitänee viettää täällä useampikin viikonloppu (tai joku loma), jotta voin mahdollisesti antaa muitakin vinkkejä. Ai niin, yhden tiedän! Kerran vuodessa täällä on formulakisat, tosin sielläkin saa rahaa ihan mukavasti menemään. Kaksi viikkoakaan ei varmasti riittäisi tutustumaan kaupunkiin tarpeeksi hyvin. Tämä on ihan valtava paikka, oikeasti iso.

Pakkohan sitä oli itsekin kulutuskaupungin kutsuun vastata. Tämä päivä kului, sateesta huolimatta, hyvin pitkälti kaupunkia tutkiessa. Keskityimme rempuloiden (RMB) liikutteluun ostajalta myyjälle, ihan hienosti osasimme. :) Lähdimme hotellilta aamulla klo 0930 ja palasimme 1945.  Kerran poikkesimme päivän aikana hotellilla syömässä take away -lounaat.

Kävimme Kiinan toiseksi suurimmassa ostoskeskuksessa (älkää kysykö missä, en todellakaan tiedä, istuin vain taksissa ja nousin, kun käskettiin).  Kerroksia oli kuusi ja jokainen niistä suurempi kuin Citymarket. Lonely Planetin Shanghai-kirjan mukaan kauppakeskus sisältää noin 250 liikettä ja 30 ravintolaa. Testasimme yhtä ravintolaa, ruokatilaus oli "roasted chicken". Ravintola siis italialainen, tai no, kiinalaisia se pullollaan oli tiskin molemmin puolin. Pöytään tuotiin lautasella puolikas kana, ja kun molemmat otimme saman setin, oli ruokapöydässä siis syötävänä yksi kokonainen kana jaettuna kahtia. Mautonta kuin mikä, mutta vatsan sillä täytti.

Kuuden miljoonan asukkaan Hangzhou tuntuu Shanghaihin verrattuna tuppukylältä. Kotiinpaluuta odottaa innolla, sillä vaikka Shanghaissa kaikkea onkin, on sitä kaikkea myös liikaa. Juttelimme tänään erään 10 vuotta Kiinassa asuneen brittimiehen kanssa, joka asuu perheineen Suzhoussa, Shanghaista itään. Hän sanoi Hangzhoun olevan tällä hetkellä samassa vaiheessa, kuin mitä Shanghai oli noin 7 vuotta sitten. Länsimaalaistuminen on kovaa vauhtia käynnissä. Suurin ero näiden kahden kaupungin välillä on se, että täällä ihmiset alkavat puhua saman tien englantia, kun taas Hangzhoussa on pakko osata kiinaa selviytyäkseen.

Ai niin, tuontiautoasia taitaa olla tätä myöten pulkassa. ;)