Shanghain pikkujoulukeikka meni kaiken kaikkiaan oikein hyvin. Ikeassa ei ollut salmiakkia, se oli reissun ainoa miinus. Hassua huomata, miten kova tinkaaja minusta on tullut, alussa kun vihasin sitä enemmän kuin mitään muuta. Sateenvarjostakin piti ostoskeskuksen ovella maksaa kymppi (varjoja myyvä nainenkin alkoi sitä jo vähän naureskella, mutta sain tahtoni läpi), vaikka hintapyynti oli vain 5 remppaa enemmän. Olisin sen ostanut kuitenkin, koska näin hieno nainenhan ei voi kastua. Kopiomarkkinoilla liikuin niin ammattimaisessa tinkaajaseurassa, että siellä sain hinnat oikein sopiviksi tekemättä mitään. Kun osaa kiinaa edes vähän ja osaa sanoa myyjille oikeat asiat, niin ihmeen mukavasti sopivan hinnan maksamisesta pääsee yhteisymmärrykseen. Iiristä on tulossa äidin tyttö ainakin kun katsoo, mitä kaapissa on jalan kasvamista odottamassa:
279110.jpg

279095.jpg

(Jahas, vilkaisin viereisellä työtuolilla istuvaa tyttöä, joka on NIIN fiksu, että keksi taittaa jokaisen pelikortin kahtia, jotta saa ne sopimaan paremmin pelikorttilaatikkoon...)

Kylmä alkaa olla, öljylämmityksen laittamista päälle pitää pikkuhiljaa harkita, tuo sähkölämmitys kun ei jaksa enää koko linnaa lämmittää. Ayi valittaa jatkuvasti, jos sisätiloissa on t-paidalla, kuulemma liian kylmää sellaiselle. Kiinalaisten lämpötilakäsitys on hieman suomalaisten vastaavasta poikkeava. Joskus keväällä, kun lämpötila alkoi olla +25 asteen paremmalla puolella, ayi laittoi ulos lähtiessään takin ja lippiksen päälleen, oli kuulemma vähän kylmä...

Kuulin lisää hienoja asioita kiinalaisten elämästä ja ajatusmaailmasta. Keskustelin kiinanopettajani kanssa raskauksista (hänen vaimonsa kun on vatsa pystyssä). Kiinalaisilla on synnytyksen jälkeen kuukauden lapsivuodeaika, jolloin ei saa nousta sängystä, myös suihkussakäyminen on kielletty. Kysyin, että sallitaanko täällä raskautetun naisen juoda kahvia, johon vastaus oli ehdoton ei. Tämä kyseinen tuleva isä epäili syyksi sitä, että me suomalaiset juomme NIIN paljon kahvia, että kahvitoleranssi on meillä geneettistä ja sen vuoksi Suomessa voi juoda raskausaikana kahvia. Niinpä niin... Kerran tapettuani hyttysen sähkölätkällä tämä samainen mieshenkilö kysyi, että kuuluiko tuo vingahdusääni siitä, että tuossa lätkässä on sähkö vai siitä, että se tapettu hyttynen huusi tuskaansa.