Martti palkitsi minut (ja meidät kai kaikkikin) viimeaikaisista kirjoitushommista ja lähdimme perjantaina puolen päivän jälkeen junalla Shanghaihin viikonlopun viettoon. Iiri kävi perjantai-iltapäivällä lääkärintarkastuksessa, kuten on tapana ollut aina säännöllisin väliajoin. Martti haki samalla konsulaatista passinsa, kun me olimme siis Iirin kanssa huutamassa kuin hyeenat lääkärin vastaanotolla. Tai ehkä minä huusin, että ei ole hätää ja Iiri huusi jotain tulkitsematonta... Siitä alkaen, kun tyttö laitettiin vaa'alle seisomaan, alkoi huuto ja se loppui, kun lääkäri lähtiessään sanoi, että "minä menen nyt, voit lopettaa huutamisen". :) Pitkä tyttö ja isopäinen, ei siis mitään uutta.

Lauantaina shopattiin. Tinkaamisjutuissa oli hauska huomata, että kiinan taidosta todellakin on hyötyä. Menimme erääseen putiikkiin kopiomarkkinoilla ostamaan Martille takkia. Kauppa oli AIVAN täynnä ruotsalaisia. He tekivät takkikauppaa n. 400 RMB:lla = n. 40€. Minä sanoin naiselle (kiinaksi), että maksan takista 180 RMB. Hetken jankuttamisen päästä nainen suostui ja annoin vaivihkaa rahat hänelle. Ruotsalaiset siinä hymyilivät tietämättöminä, voi raukkoja. :) Sama toistui eräässä laukkukaupassa, jossa oli ruotsalaisten asemesta saksalaisia. Taas heitä vietiin kuin pässiä narussa ja rahat vaihdettiin huomaamatta. Simple and fun. :) Vuosi sitten en kyllä muista kovin paljon saaneeni kiinan "taidoista" apua, mutta nyt alkaa homma toimia, kun ymmärtää ja osaa puhuakin - jotain. Eräs kinukkimyyjä huuteli "hyvää päivää" pienehköllä aksentilla. Naisten viikonloppuna opetin yhtä myyjää sanomaan moi moi, mutta ilmeisesti hän oli sen unohtanut, kun ei ohimennessä enää muistanut.

Viikonlopun teemana oli (kuten aina) "ei kertaakaan kiinalaista ruokaa". Löysimme uusia, hyviä länkkäriruokapaikkoja, paljon lihaa ja hyvää pizzaa. Shanghai on kyllä kaiken kaikkiaan tosi kiva kaupunki, tykkään kovasti. Melko usein siellä onkin tullut viikonloppuja vietettyä.

Sunnnuntaina kävimme Oriental Pearl Towerissa, yksi turistirysä taas vähemmän koettavana. Kiinalaisia turisteja oli paljon ja jossain vaiheessa alkoi ahdistaa ihan tosissaan. Tällä kertaa sanoin ihan tylysti kaikille "nou nou", kun vonkusivat Iiriä mukaan valokuvaan. En tiedä, tottuuko tuohon hommaan ikinä. Ystäväni Sinikka sanoi täällä käydessään, kaupungilla kuljettuamme, että "NYT alan tajuta, mistä aina puhut..." Yleensä olen ollut suht joustava noissa valokuvausasioissa JOS kiinalaiset älyävät tulla kysymään lupaa ja JOS he tajuavat sen lisäksi olla suht hyvin käyttäytyviä. Eilinen tapaus oli suunnilleen niin, että nainen tarttui Iiriä kädestä ja alkoi repiä itseään kohti, hoki samalla "okei okei?"

Sitten kuvia:
303850.jpg

Oriental Pearl Tower:
303852.jpg

303853.jpg

Jinmao Tower, 420,5 m, sisällä mm. maailman korkein hotelli.
303854.jpg

Tästä kuvasta näkee hyvin tuon ilmassa ainiaan roikkuvan schaissen. Vaikka päivä oli todella kirkas kiinalaisittain, niin suunnilleen meidän korkeudellamme tornissa alkaa vasta sininen taivas ja paska jää lillumaan kaupunkiin:
303855.jpg

303856.jpg

Kuvaa Pudongin puolelta:
303858.jpg

Lomailu ON raskasta:
303859.jpg