Ärsyttävää: Hangzhoun ja Shanghain eteläaseman välillä alkoi jokin kuukausi sitten liikennöidä ns. luotijuna, joka ei silti ole luotijunaa nähnytkään muuta kuin ulkonäkönsä perusteella. Matka taittuu kuitenkin alle puolentoista tunnin, joten näppärä kulkuväline kaikin puolin. Emme ole edes harkinneet autokyytiä Shanghain itsemurhamoottoritiellä tuon menopelin avaamisen jälkeen.

Junia on normaalisti liikennöinyt Hangzhousta päivittäin 6 ja Shanghaista 5. Nyt perjantaina junia ei kuitenkaan muka mene, ainoastaan yksi Hangzhousta Shanghahin ja sunnuntaina takaisinpäin vain kaksi. Toivottavasti tämä uutuus ei nyt kuole pois, superärsyttävää. Toivon, että linjan lopettamisen asemesta juna olisi vain rikki, koska muuten tulee itku.

Toinen ärsyke oli eilinen taksikuski. Joillakin tuntuu olevan asennevamma sen suhteen, että länkkäri ei vain voi osata kiinaa ja vaikka osaisikin, niin ainakaan häntä ei millään voi kyetä ymmärtämään. Ilmoitin eilen taksiin astuttuani osoitteen ja mitä tietä haluan ajettavan. Kuski vastasi nyökkäämisellä tai nyökkäämisrupeamalla, josta ei tuntunut tulevan oikein loppua. Sitten määränpaikan lähetessä alkoi julmettu huidontashow. Aloin jo oikeasti miettiä, että onko kuski mykkä, mutta jotenkin en jaksa uskoa. Vastasin hänen huidontoihinsa kiinaksi, hän ymmärsi ihan hyvin, muttei voinut silti sanoa mitään. Lopussa  kyllästyin ja lopetin tsemppaamisen ja ajattelin, että mitä suotta, puhuin loppumatkan suomea. Hyvin pääsimme perille. Kuski huitoi ja minä vastasin suomeksi.

Eräs melkeinpä täydellistä kiinaa osaava länkkäri (CV-faktori sisältää mm. 2500 kiinalaista merkkiä, joten hommia on joskus tehty opiskelun eteen) kertoi joskus, että joillekin vain tuntuu olevan ongelmana hyväksyä se, että länkkäri voisi osata kiinaa. No, suomi on sen verran globaali kieli, että hyvin sillä näyttää näistä ongelmatilanteista selviävän...

Meidän vuokraemäntämme keksi rakennuttaa autotalliimme säilytyshyllyn. Odotin remomiehen saavan aikaan jotain puuhyllyn tapaista, joita olen käsittänyt autotalleissa yleensä olevan tavaransäilytyssysteemeinä. Vielä mitä, muutaman päivän urakoinnilla tuonne pulpahti lasiovilla ja rosterilistoilla varustettu kaappimoduuli, jonka voisin itse kuvitella rakennuttavani makuuhuoneeseen vaatekaapiksi... Sitten, kun vuokralainen pyytää uutta vesiautomaattia tai 150 RMB maksavaa öljysäiliötä, niin voi voi, kun on turhan kallista. Ei kyllä nyt pysty yhtään venymään. Kaikki on suhteellista. En tajua.